systemy motywacyjne
- Werusska
Czasem atmosfera jest dużo ważniejsza, niż wyższa pensja. Sama wiele poradników czytam odnośnie motywacji i naprawdę wychodzi na to, że jest wiele aspektów pozapłacowych, dzięki którym możemy zmotywować swoich pracowników. Dobrym przykładem jest blog tworzony przez Jacka Wiśniowskiego http://www.mistrzmotywacji.pl/blog/, który przedstawia różne aspekty i metody na motywację. Warto też pamiętać, że żeby nasi pracownicy byli zmotywowani, to przykład muszą brać z góry, muszą widzieć jak nam zależy, ile w to pracy wkładamy i jakie korzyści to przyniesie całej firmie, a tym samym jakie korzyści też oni z tego wyniosą. Warto więc poczytać i działać, by nasza firma osiągnęła sukces.
- smagny
Systemy są dobre, tylko słabo wykorzystują je zakłady pracy. Bilety do parku linowego dla pani 55+, to słaby pomysł, zwłaszcza że ma odrobinę nadwagi a ostatni ruch to siatkówka na plaży 20 lat wcześniej :)WillyS pisze:A jakie są obecnie te systemy.
Ja słyszałem ze bardzo słabe.
Należy sięgnąć po projekty opracowane specjalnie do prawidłowego wdrażania, dającego efekty. Przykłady motywacji: http://motivizer.pl/systemy-motywacyjne i to nie wszystkie.
- kolik231
- luck
Systemy motywacyjne są bardzo popularne,szczegolnie w większych firmach. O wiele lepsze są jednak systemy,które uwzględniają nagrody a nie kary... Mogą byc to
Premie pieniężne za lepsze wyniki
Możliwość wzięcia udziału w ciekawych szkoleniach
Dodatkowy dzień wolny w pracy
Warto jest również organizować dla pracowników imprezy integracyjne. Na imprezach takich ludzie bardziej sie poznają, mogą ze soba pogadać od strony osobistej a nie tylko w firmie. Lepiej zintegrowana grupa ludzi, o wiele lepiej ze soba współpracuje.
Premie pieniężne za lepsze wyniki
Możliwość wzięcia udziału w ciekawych szkoleniach
Dodatkowy dzień wolny w pracy
Warto jest również organizować dla pracowników imprezy integracyjne. Na imprezach takich ludzie bardziej sie poznają, mogą ze soba pogadać od strony osobistej a nie tylko w firmie. Lepiej zintegrowana grupa ludzi, o wiele lepiej ze soba współpracuje.
- wojwas
Tak jak kolega wyżej wspomina, taki system powinien opierać się na nagrodach. U mnie pracodawca stworzył taką tabelę, gdzie przyznawane są punkty. Dla najbardziej pracowitych "pszczółek" są przyznawane nagrody, w postaci prestiżowych szkoleń. Sam wygrałem kilka razy, i miałem możliwość wzięcia w nich udziału. Oczywiście potem dzielimy się wiedzą z kolegami w Concept Music Art.
- marynarz
Jedno i drugie powinno iść ze sobą w parze. Bez odpowiedniej atmosfery i warunków do pracy nie utrzyma się ludzi a tym bardziej nie zatrudni nowych pracowników - biorąc pod uwagę to co daje konkurencja w danej branży. Benefity powoli stają się koniecznością. Te z medicover sa o tyle elastyczne że pakiety moga byc poszerzane nawet o dodatkowe usługi diagnostyczne czy usługi dla rodzin - dzieki czemu taki benefit - na pozor standardowy pakiet medyczny staje się jeszcze bardziej atrakcyjny